Innovatie

Noorderzon proeftuin voor vier innovaties

Festival Noorderzon is de komende dagen een proeftuin voor vier innovatieve vindingen. Zo wordt er getest met een verplaatsbaar zonne-energie systeem, speciale plattegronden, festivalgras en de manier waarop bezoekers feedback kunnen geven.


Leestijd: 2 minuten

Noorderzon proeftuin voor vier innovaties
Noorderzon proeftuin voor vier innovaties

Noorderzon is verbonden aan Innofest, dat festivals ziet als een tijdelijke mini-maatschappij waar start-ups, bedrijven en studenten oplossingen bedenken voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen.

Een van die vindingen is Sunflower: een modulaire zonne-energie systeem dat elk dak, tent of parasol kan omtoveren tot een zonne-energie systeem. Bezoekers van het festival kunnen zo eenvoudig hun telefoon opladen. Het systeem is makkelijk te verplaatsen en kan op elke parasol of tent worden geplaatst. Ook is het mogelijk het aantal zonnepanelen te veranderen, de capaciteit van de batterij aan te passen en het aantal USB-aansluitingen aan te passen van vijf naar twintig. Tijdens Noorderzon wordt er op het terrein een parasol geplaatst met hun technologie zodat bezoekers gratis hun telefoons kunnen opladen tijdens hun bezoek.

Vind je koffie met Wizzymaps
Wizzymaps maakt speciale online plattegronden waar je als gebruiker nog specifieker kunt zoeken. Bijvoorbeeld naar de toiletten, een koffiekraam of een podium met de bijbehorende line-up. Na een eerste succesvolle test op Oerol bij locatie de Betonning neemt Wizzymaps nu de plattegrond van het festivalhart van Noorderzon onder handen. Dit betekent dat de kaart helemaal ingevuld wordt. Met het programma op het podium, eettentjes, bar, toiletten én de innovaties van Innofest.

Nooit meer kapot gras na een festival
Kale weilanden is een bekend probleem na een meerdaags festival. ‘Step on the Grass’ lost enerzijds het probleem op dat een festivalgebied opnieuw ingezaaid moet worden en anderzijds verkleint het de ecologische footprint. Uit nevenstromen van de hennepvezel ontwikkelen de Hanzehogeschool en Hempflax viltmatten. Deze beschermen de ondergrond tijdens het festival en kunnen later als substraatmat worden ingezet om het gras te laten herstellen. In de hennepmatten zit ook graszaad en voeding om het gras te verbeteren. De mat is 100% afbreekbaar en lost dus vanzelf op. 

Festivals als levend laboratorium voor innovatie
Innofest is een consortium van acht festivals uit Noord-Nederland. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten testen op de festivals hun maatschappelijk verantwoorde prototypes en bedenken oplossingen voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben. Innofest beschouwt festivals als controleerbare minimaatschappij, waarin uitdagingen om te verduurzamen op het gebied van bijvoorbeeld afval, water, elektriciteit en voedsel vergelijkbaar zijn met die in de echte maatschappij.