Innovatie

'In 2030 kunnen de meeste huizen gasloos zijn'

De gaskraan in Groningen gaat in 2030 helemaal dicht. En dus is het van belang dat de huishoudens en fabrieken klaar zijn om gebruik te maken van andere energiebronnen dan gas. En dat kan. Volgens Milieudefensie is het mogelijk om in 2030 een merendeel van de huizen gasloos te laten zijn.


Leestijd: 1 minuut

Duizend woningen in Stad vóór 2022 van het gas af
Duizend woningen in Stad vóór 2022 van het gas af

De milieuclub presenteerde een routekaart met maatregelen die genomen kunnen worden door gemeentes, de industrie en de huishoudens zelf. Als die allemaal meewerken, dan kan over twaalf jaar zo’n 80 procent van de woningen gasloos zijn.

Een deel van de maatregelen gaat over het aantrekkelijk maken van verduurzaming. Zo zouden huiseigenaren met een duurzaam huis moeten profiteren van rentevoordeel. Ook pleit Milieudefensie voor een verlaging van de OZB voor duurzame huizen, de aanleg van warmtenetten en het helpen van mensen met een smalle beurs.

De maatregelen kosten vermoedelijk miljarden euro’s, maar dat kan worden bekostigd met een CO2-belasting voor burgers en bedrijven. Het geld dat daarmee wordt opgehaald, moet dan in een transitiefonds.

De routekaart wordt nu naar alle gemeenten gestuurd om ze op ideeën te brengen. Uiteindelijk moeten ook banken, woningcorporaties, netbeheerders en verkopers van witgoed zich achter het plan stellen. Alleen dan kan Nederland van z’n gasverslaving af, zo stelt Milieudefensie.