Innovatie

Groningse Innocore sucesvol met biologisch afbreekbare medicijnverpakking

Medicijnen verpakken in een biologisch afbreekbare stof, zodat ze over een langere periode in het lichaam kunnen worden afgegeven. Dat is waar InnoCore Pharmaceuticals zich mee bezighoudt. Dit stad-Groningse bedrijf ontwikkelt sinds 2006 zogeheten polymeertechnologie voor farmaceutische oplossingen. “In 2013 hebben we hiermee Implagres ontwikkeld, een geneesmiddel tegen prostaat- en borstkanker”, zegt Jan Hendriks, directeur van InnoCore op de website Groningen@Work. “Daarmee hebben we onze technologie voor de markt kunnen bewijzen.”


Leestijd: 2 minuten

dHealth Lab: Nieuwe testomgeving voor innovaties in de zorg
dHealth Lab: Nieuwe testomgeving voor innovaties in de zorg

InnoCore ontwikkelt ‘verpakkingen’ voor geneesmiddelen die per injectie moeten worden toegediend. “Sommige geneesmiddelen kunnen alleen met een injectie worden gegeven, maar dat heeft een aantal nadelen”, vertelt Hendriks. “Het is een onprettig gevoel en het brengt risico’s met zich mee, bijvoorbeeld op infectie. Bovendien krijgen mensen door de injectie in één keer een hoge dosis van het medicijn toegediend, wat kan zorgen voor vervelende bijwerkingen, zoals misselijkheid. Daarom hebben wij een technologie ontwikkeld waardoor patiënten minder vaak een injectie nodig hebben.”

Depot
“Wij kunnen medicijnen verwerken tot een zogeheten formulering, bijvoorbeeld in de vorm van kleine balletjes of staafjes”, gaat Hendriks verder. “Zo’n formulering heeft twee belangrijke functies en daardoor veel voordelen. Ten eerste is het een manier om het geneesmiddel in het lichaam te brengen. Ten tweede is het een depot, een opslagplaats. Dat betekent dat we een voorraad van het geneesmiddel verpakken, waardoor dat gedurende langere tijd in het lichaam kan worden afgegeven. Met één injectie kunnen patiënten daardoor een dosis voor meerdere weken tot een half jaar toegediend krijgen. En dat heeft veel voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat patiënten hierdoor minder vaak een injectie hoeven te halen. Dat betekent dat ze minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te gaan en minder vaak een pijnlijke ingreep hoeven te ondergaan. Bovendien krijgen ze minder last van bijwerkingen, want ze krijgen het medicijn gedoseerd toegediend en dus niet in een keer een hoge dosis. Nog een heel belangrijk voordeel is dat patiënten gedurende langere tijd hun medicijnen toegediend krijgen, zonder dans dat ze vergeten deze in te nemen of op te halen.”

Implagres
In 2013 kwam voor InnoCore een doorbraak: de ontwikkeling van Implagres. Dat is een formulering voor een geneesmiddel tegen prostaat- en borstkanker. “We hebben die formulering in eigen beheer ontwikkeld”, legt Hendriks uit. “We hadden succesvolle referenties nodig om aan de markt te kunnen laten zien wat we konden bieden. We wilden zelf het bewijs leveren dat onze technologie werkt. Daarom hebben we de pilot Implagres opgezet. Dat was alleen mogelijk met subsidie van onder meer de provincie Groningen, want zoiets ontwikkelen in eigen beheer is een kostbare zaak. Gelukkig werd  Implagres een succes en heeft het bijgedragen aan onze doorbraak. We werken inmiddels met ruim veertig medewerkers aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, samen met diverse internationale farmaceutische bedrijven. Doorzetten is nu onze uitdaging.”