Europese kansen FC Groningen verkeken; na 1-0 thuisnederlaag tegen FC Slovan Liberec

De Europese kansen om te overwinteren zijn voorbij voor FC Groningen. De vierde poulewedstrijd in de Europa League verloor Groningen donderdagavond in de eigen Euroborg met 1-0 van FC Slovan Liberec. Voor de pauze kreeg de FC kansen om de score te openen, maar vooral na rust namen de Tsjechen het initiatief. Een ongelukkig eigen doelpunt van keeper Sergio Padt besliste tien minuten voor tijd de wedstrijd.

Leestijd: 3 minuten

Finale Gezond Scoren 2016; FC Groningen sluit gezondheidsproject af

Na een voorzichtig begin van beide kanten zorgde FC Groningen voor het eerste gevaar. In de zevende minuut ging Jarchinio Antonia op rechts aan de haal en bereikte Bryan Linssen met een lage voorzet. Maar diens inzet werd geblokt. De volgende gelegenheid diende zich zes minuten later aan. Via Johan Kappelhof en Danny Hoesen kwam de bal bij Lorenzo Burnet, die van een meter of twintig maar net naast schoot. Het gaf aan dat de FC er vol voor wilde gaan, want binnen het kwartier schoot Hoesen ook nog een keer over. Vervolgens kwam er weer meer evenwicht in de wedstrijd. Ondanks de verdedigend ingestelde Tsjechen waagden ze zich toch regelmatig met tien man op de helft van FC Groningen, maar ze stichtten vooralsnog weinig gevaar.

Af en toe was het vooral rondspelen wat de ploeg van coach Erwin van de Looi deed, waardoor het spel vaak weinig verrassend was. In de 34e minuut was Antonia kansrijk, maar van een meter of tien werd zijn inzet gekraakt. De kans voor de gasten viel dik een minuut later. Marek Bakos kreeg uit een rebound een vrije schietkans, maar doelman Sergio Padt reageerde attent en voorkwam de 0-1. Aanvoerder David Pavelka kreeg in de 39e minuut nog een aardige schietkans ten teken dat het overwicht van FC Groningen wel verdwenen was. Kort voor rust vond Etiënne Reijnen met een prachtige dieptepass Linssen, maar hij koos geen hoek uit en schoot recht op de vuisten van doelman Tomas Koubek.

Het begin van de tweede helft gaf vooralsnog geen ander wedstrijdbeeld. FC Groningen speelde nog altijd gecontroleerd met de rem erop. De eerste mogelijkheid na de pauze was voor Josef Sural, maar de international krulde de bal over. Na een uurtje spelen kregen de groenwitten twee kansen op rij. Eerst kopte Linssen via de keeper over na een voorzet van Antonia en bij de aansluitende hoekschop stond de doelman weer op te letten bij een prima inzet van Kasper Larsen. Het was teveel bij momenten dat Groningen gevaarlijk werd. Er werd te weinig druk gezet om het de tegenstander echt lastig te maken. Daarvoor was bijvoorbeeld Hoesen te weinig aanspeelbaar en kon Albert Rusnák als nummer tien te weinig zijn stempel op de wedstrijd drukken.

In het laatste kwart van de wedstrijd ging de kaars langzaam uit. Liberec kreeg een duidelijk veldoverwicht en FC Groningen liep achter de feiten aan. Niemand in het team stond op om het tij te keren. Daar konden de verse krachten Juninho Bacuna en Jesper Drost ook weinig meer aan veranderen. Over het geheel genomen waren de Tsjechen net iets beter en hadden meer duelkracht. Het kwam tot uiting in de 81e minuut toen Zdenek Folprecht helemaal vrijstaand uit een hoekschop op de paal kopte en de bal via het hoofd van Padt in het doel zag gaan; 0-1. FC Groningen slaagde er uiteindelijk niet in om de overdrive te vinden, wat nodig was om de Europese kansen levend te houden. Het gevolg is dat de thuiswedstrijd tegen Sporting Braga en de uitwedstrijd tegen Olympique Marseille in Poule F wedstrijden om de bekende baard van de keizer zijn geworden.

Opstellingen
FC Groningen: Sergio Padt; Johan Kappelhof, Kasper Larsen, Etiënne Reijnen, Lorenzo Burnet; Hedwiges Maduro (87e Jesper Drost), Albert Rusnák, Simon Tibbling (83e Hans Hateboer); Jarchinio Antonia, Danny Hoesen (67e Juninho Bacuna), Bryan Linssen

FC Slovan Liberec: Tomás Koubek; Ondrej Svedik, Lukas Pokorny, Vladimir Coufal, David Pavelka, Lukas Bartosak (60e Jan Sikora); Josef Sural, Zdenek Folprecht, Herolind Shala, Dmitri Efremov(90+ Milan Kerbr); Marek Bakos (73e Michael Rabusic).