Economie

Zonnecollectoren: corporaties in Groningen kunnen niet investeren door 'vreemde richtlijn' in Woningwet

De Groningse woningcorporatie Groninger Huis wil graag investeren in een project met zonnecollectoren, en zo de maandlasten van de huurders omlaag brengen. Maar dat gaat niet door omdat het zonnepark volgens de Woningwet te ver weg ligt. Die afstand bedraagt echter 1,5 kilometer. Groninger Huis vindt dit zo’n vreemde redenatie dat het heeft besloten de zaak voor de rechter te brengen.


Leestijd: 1 minuut

Energiecoöperatie Grunneger ontwikkelt nieuw coöperatief zonnepark: Meerdorpen
Energiecoöperatie Grunneger ontwikkelt nieuw coöperatief zonnepark: Meerdorpen

Groninger Huis is voorstander van een collectieve en maatschappelijke aanpak van duurzaamheid. Om die reden wil Groninger Huis lid worden van een coöperatie die het zonnepanelenpark Sunbrouck in Zuidbroek (Groningen) exploiteert. De daardoor opgewekte groene elektriciteit wil Groninger Huis volledig gebruiken voor algemene ruimtes in haar appartementencomplexen. Totale investering € 61.440,-. De opbrengsten van de korting op de energiebelasting worden geoormerkt voor het energieneutraal maken van de woningen van Groninger Huis. Daarmee wordt de energierekening van de huurders verlaagd.

De Autoriteit wonen (Aw) geeft op basis van de Woningwet echter geen toestemming voor dit lidmaatschap. Het enige criterium waar niet aan wordt voldaan is dat het park “niet direct en nabij” de woongebouwen van Groninger Huis is gelegen. Dat is het nabijheidscriterium. De zonnepanelen bevinden zich op 1,5 km van de appartementen van Groninger Huis.

De evaluatie van de Woningwet staat binnenkort op de agenda van de Tweede Kamer. Tot de dag van vandaag is er nog geen oplossing voor deze belemmering voor verduurzaming in zicht. Inmiddels is, namens 50 partijen, waaronder vele corporaties, vijf gemeentes uit Groningen, Provincie Groningen, de Huurdersadviesgroep Groninger Huis en de Woonbond, aandacht gevraagd voor deze situatie.

Groninger Huis heeft ook beroep aangetekend tegen voor haar negatieve beslissing op bezwaar van 17 juli 2018 van de Minister van Binnenlandse Zaken. Dit beroep wordt op 5 november bij de Rechtbank in Groningen behandeld.

De ondertekenaars willen een aanpassing van de Woningwet zodat het 'nabijheidscriterium' niet meer in de weg staat aan het energie-neutraal maken.

Foto: energievanons.nl