Economie

Steeds meer internationale studenten, ook in Groningen

Er komen steeds meer internationale studenten studeren in Nederland. Dit lopende studiejaar 2016/17 studeren er ruim 112.000 buitenlandse studenten in Nederland. Groningen en Rotterdam zijn de steden met de grootste groei van de internationale studentenpopulatie. Een en ander blijkt uit een onderzoek van Nuffic, een Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs.


Leestijd: 2 minuten

Plan om hoog opgeleide Zuid-Europese ICT-ers naar Groningen te halen
Plan om hoog opgeleide Zuid-Europese ICT-ers naar Groningen te halen

In studiejaar 2016/17 studeerden er ruim 112.000 internationale studenten in Nederland. Dat is het hoogste aantal ooit gemeten, concludeert Nuffic in de analyse van de laatste cijfers over studentenmobiliteit. Ruim 81.000 van de internationale studenten volgen een volledige studie, de rest komt voor een korter verblijf zoals bijvoorbeeld voor een uitwisseling met Erasmus+.

Rijksuniversiteit

Voor het collegejaar 2016-2017 hadden zich bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) 1993 nieuwe internationale studenten ingeschreven (+ 16,7%). In totaal studeren nu 4983 studenten uit het buitenland aan de RUG, zij vormen 17,3% van het totaal aantal ingeschreven studenten. Ook het aantal uitwisselingsstudenten was met 1007 (+ 114) nog nooit zo hoog, zo meldde de RUG in november.

Meer dan 110 verschillende landen

Van de 4983 internationale studenten zijn 1896 afkomstig uit Duitsland. De overige 3087 internationale studenten komen uit meer dan 110 andere landen. Op de tweede plek staat nu Groot-Brittannië (310), gevolgd door China (288). Daarna volgen Italië, Roemenië, Indonesië, Bulgarije, Griekenland en Spanje.

1,57 miljard voor de schatkist

Veel internationale studenten blijven ook na hun studie wonen en werken in Nederland en dragen zo bij aan innovatie en de Nederlandse kenniseconomie. Zo gaan internationale promovendi veelal aan de slag in de Nederlandse private sector. In 2012 berekende het CPB dat internationale studenten jaarlijks circa 740 miljoen bijdragen aan de staatskas. Met nieuwe CBS-gegevens over de stay rate schat Nuffic dat circa 25% van internationale studenten een leven lang in Nederland blijft. Daarmee kan de jaarlijkse brain gain aan de Nederlandse kenniseconomie worden berekend op ongeveer 1,57 miljard.

Internationaal talent goed voor Nederland

Het aantrekken van talent uit het buitenland is voor een internationaal georiënteerd land als Nederland van groot belang. “Natuurlijk is het mooi dat internationale studenten bijdragen aan de staatskas”, maar er is nog een andere belangrijke reden, aldus Freddy Weima, directeur Nuffic: “Internationale studenten dragen bij aan de international classroom waar alle studenten van profiteren. Met de kennis, ervaring en netwerken die ze meebrengen uit eigen land, versterken ze de kwaliteit van het onderwijs in Nederland”.

(Foto: rug.nl – introductie 2013)