Economie

Plannen voor supersnel draadloos internet in Eemsdelta

De Eemsdelta werkt momenteel aan opmerkelijke plannen om bestaande en nieuw te vestigen bedrijven de allersnelste internet-verbindingen te bieden.


Leestijd: 2 minuten

Column: “De werkgever sterft uit. Mensen in loondienst nemen bijna ondoenlijk!’’
Column: “De werkgever sterft uit. Mensen in loondienst nemen bijna ondoenlijk!’’

Voor bedrijven, maar mogelijk ook voor bewoners. Een aantal bedrijventerreinen is al uitstekend ontsloten, maar wanneer ook in kleinere plaatsen breedband internet gerealiseerd wordt, levert dat nieuwe kansen en mogelijkheden voor bestaande of nieuwe bedrijven.

De vraag is nu op welke manier breedband internet in de Eemsdelta “uitgerold” kan worden, en wat daarvan de kosten zijn. De mogelijkheden worden op een rijtje gezet op de website  www.eemsdelta.nl

“We zijn er nu zeer intensief mee bezig om te onderzoeken hoe we het voor elkaar kunnen krijgen, want er zijn meerdere mogelijkheden, om op de meeste plaatsen breedband te krijgen. Maar dát het er gaat komen, daar zijn we van overtuigd”, vertelt Harrie Hoek, hoofd Economische Zaken bij Bureau EemsdeltaEZ.(Foto).

Commissie Meyer

Breedband internet is nu al mogelijk via de Coax kabel van Ziggo of bij een gunstige ligging van de koperkabel van KPN. Maar breedbandinternet via de glasvezelkabel is wel de beste technische oplossing, en is dus veel aantrekkelijker en biedt meer mogelijkheden. De vraag is dan ook: hoe moet het breedband precies worden aangelegd, en wat zijn de kosten? Er komt waarschijnlijk een financiële bijdrage van het Rijk, omdat de commissie Meyer heeft geadviseerd om breedband als voorziening te realiseren in het hele gebied, als compensatie voor de aardbevingen. Dit advies is overgenomen door minister Kamp en het projectvoorstel zal uiteindelijk aan de Dialoogtafel worden aangeboden.

Draadloos 4 g

De allernieuwste mogelijkheid voor bedrijven is draadloos breedband internet via 4G, waarvoor in Loppersum momenteel door KPN een pilot is gestart. Dat is te combineren met de huidige trage koperverbinding van KPN via een kastje dat zowel is aangesloten op de koperkabel als op de draadloze verbinding met de KPN-straalzender. Dit systeem wordt al in Duitsland toegepast en wij hebben hier voor ver afgelegen bedrijven die regelmatig grote bestanden moeten versturen, hoge verwachtingen van. ‘We hopen voor deze bedrijven voor de korte termijn toch een aanvaardbare oplossing te kunnen bieden.’

Voor het hele gebied?

Het bureau EemsdeltaEZ kijkt vooral naar de belangen van de bedrijven, maar de gemeenten kijken natuurlijk ook naar álle inwoners. Daarom denken wij ook na over de vraag hoe breedband voor het totale gebied gerealiseerd zou kunnen worden, zodat iedereen er van kan profiteren. Hierbij gaat de eerste voorkeur uit naar glasvezel als nieuwe voorziening voor het hele gebied.

Cooperatie?

De vraag is echter of de bewoners ook bereid zijn om bij te dragen in de kosten daarvan. Bijvoorbeeld via een abonnement, dat waarschijnlijk iets duurder zal zijn dan het gebruikelijke. ‘Afgesproken is dat we eerst een vraaginventarisatie uitvoeren om uit te zoeken of bewoners er het belang er van inzien en of ze daar ook iets extra aan bij willen dragen’, meent Harrie Hoek. Mocht ongeveer vijftig procent van de inwoners en de bedrijven breedband via glasvezel willen hebben, dan zou het zelfs kostendekkend aangelegd kunnen worden. In dat geval zou er zelfs een coöperatie opgericht kunnen worden, naast de bestaande marktpartijen, om dit project van de grond te tillen.

Meer over de plannen:

www.eemsdelta.nl