Economie

Noordelijk bedrijf zet roofmijt in bij bestrijden bloedmijt bij kippen; NOM verstrekt lening

Het in het Drentse Westerbork gevestigde Refona BV heeft een nieuwe, veelbelovende methode ontwikkeld ter bestrijding van bloedmijten in legkippenhouderijen. Daarbij wordt een ander soort mijt – een roofmijt – ingezet ter bestrijding van de schadelijke bloedmijt. De nieuwe biologische aanpak is aanzienlijk duurzamer dan de tot nu toe gebruikte methode met chemische middelen ter bestrijding van de bloedmijt. De NOM (Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij) heeft besloten via haar dochter DPM (Drentse Participatie Maatschappij) middels het verschaffen van een achtergestelde lening de verdere ontwikkeling van Refona te ondersteunen.


Leestijd: 1 minuut

Bloedmijten of bloedluizen zijn kleine, niet gelede diertjes die er een parasitaire levenswijze op na houden. Nagenoeg iedere professionele kippenhouder heeft last van deze bloedmijten in de stallen.

De schade die de mijten toebrengen aan de kippen kan flink oplopen, aangezien de bloedmijten zorgen voor irritatie, zwakte en overdracht van ziektes bij de kippen. De roofmijten die Refona gebruikt zijn geheel ongevaarlijk voor pluimvee of mensen. Ze zijn niet in staat om bloed af te nemen bij dieren maar eten uitsluitend de mijten en kleine insecten. De door Refona ontwikkelde methode is de meest biologische en duurzame manier van dit moment om de bloedmijt te bestrijden.

‘Er is ook vanuit het buitenland veel vraag naar onze aanpak. Deze aanpak levert de legkippenhouders veel voordeel op. Kippen met bloedmijt eten meer, voelen zich niet lekker en leggen minder eieren. Als wij de bloedmijt hebben bestreden verbruiken ze minder voer en leggen ze weer meer eieren. Hierdoor heeft de pluimveehouder aanzienlijk meer opbrengsten en minder kosten.’, vertellen Han Hazekamp en John Evers, eigenaren van Refona.

De NOM (DPM) heeft besloten de achtergestelde lening te verstrekken om zo de verdere groei van Refona mogelijk te maken.

We vinden Refona BV een interessant bedrijf omdat het opereert op het kruispunt van wetenschap en ondernemerschap. Ook wil Refona zich ontwikkelen tot een databank met kennis over de bestrijding van de bloedmijt. Het is een bedrijf dat duurzaam werkt, en dat groeipotentie heeft, dat een hele mooie positie kan innemen in Nederland en zelfs in Europa’, aldus Jan Martin Timmer, Investment Manager NOM Finance in een toelichting.

Refona is ingenomen met de lening. ‘We kunnen ons bedrijf nu beter positioneren en we kunnen meer investeren in de verkoop’. Refona levert nu al aan bedrijven in Duitsland, België, Zwitserland en Denemarken en gaat zich oriënteren op de Engelstalige markt.