Economie

Kritiek op ‘rijk rekenen’ van provincie Groningen door Eurostat

Behoort Groningen tot de rijkste regio’s van Europa? Zeker niet: alleen al binnen Nederland is het gemiddelde inkomen lang niet het hoogst. Maar een Europese onderzoeksinstelling denkt daar anders over. Het gaat om het Europese onderzoeksbureau Eurostat, dat ieder jaar een lijstje maakt van rijkste regio’s van Europa. Groningen was in 2009 de negende rijkste regio van Europa.


Leestijd: 2 minuten

‘Dat klopt toch niet?’, dachten studenten van de opleiding journalistiek aan de Erasmus-universiteit in Rotterdam. ‘Groningen alweer in top tien rijkste regio’s van Europa’ schreef Jorian van der Most op een website van deze opleiding. Volgens hem beschouwt het onderzoeksbureau Eurostat Groningen ten onrechte als zeer welvarend omdat alle aardgasbaten als inkomsten voor Groningen worden beschouwd.

Dat is pijnlijk, omdat het regionale beleid van de Europese Unie volgens hem wordt gemaakt op basis van cijfers van Eurostat. ‘Het gevolg is dat Groningen, in feite al sinds bij Slochteren in 1959 een aardgasveld ontdekt is, nooit aanspraak heeft kunnen maken op financiële steun uit Brussel.’

De provincie Groningen is het dan ook niet eens met de berekeningen van Eurostat en vindt dat de statistieken moeten worden aangepast: de gasbaten gaan niet naar de Groningse schatkist. Maar protesten van Groningen helpen tot nu toe niets.

De provincie Groningen staat niet alleen in haar kritiek op Eurostat. Ook Henk van den Brink Economist bij de afdeling onderzoek naar Industries, SMEs & Regions van ING Commercial Banking in Amsterdam, vindt dat de statistieken van Eurostat geen goed beeld geven van de situatie in Groningen. Maar volgens hem zal Groningen er in de praktijk geen last van hebben, en komt Groningen gewoon in aanmerking voor hulp uit Brussel.

Van den Brink: ‘Eurostat lijkt me een erg log orgaan en zal niet zomaar een nieuwe statistiek gaan publiceren, waarin voor alle 271 regio’s gecorrigeerd wordt voor delfstoffenwinning. Echter, ze maken in hun persbericht wel een relativerende melding van de invloed van forensenstromen. Die speelt een grote rol voor de steden als Londen, Luxemburg en Brussel, die de top drie vormen.
Wellicht zouden ze ook een aantekening kunnen maken over de invloed van de delfstoffenwinning’, vindt hij.
‘Maar ik denk niet dat er negatieve gevolgen zijn voor de provincie Groningen. Ook na genoemde correctie zal Groningen waarschijnlijk onder de 75%-norm komen.’, aldus de ING-onderzoeker.

In elk geval gaat hij nu zelf proberen voor Nederland en de provincies de Eurostat cijfers voor 2009 te corrigeren voor de delfstoffenwinning, en door te trekken naar 2012. ‘Voor Europa lijkt me dat een illusie, maar ik ga wel proberen dieper in de regionale Eurostat database te duiken. Misschien leidt het vroeg of laat tot een leuke ING publicatie over Noord-Nederland’, zo laat hij weten.