Economie

Hoe moet Groningen zich verder ontwikkelen? Groot inspiratiefestival Let’s Gro moet antwoorden opleveren

Al meer dan honderd mensen hebben suggesties ingediend voor de vraag hoe de stad Groningen zich op bijzondere wijze verder  kan ontwikkelen.


Leestijd: 2 minuten

Hoe moet Groningen zich verder ontwikkelen? Groot inspiratiefestival Let’s Gro moet antwoorden opleveren
Hoe moet Groningen zich verder ontwikkelen? Groot inspiratiefestival Let’s Gro moet antwoorden opleveren

Vrijdag 21 en zaterdag 22 november is in Groningen het inspiratiefestival Let’s Gro. Meer dan 120 initiatiefnemers delen ideeën over hoe Groningen zich zou kunnen ontwikkelen. Het programma bestaat uit lezingen, tentoonstellingen, workshops en talkshows.

Eén van de onderdelen is ‘Groningen beeft mee’ een lezing over aardbevingen, gevolgd door een debat over de relatie tussen stad en regio, de invloed die de aardbevingen hier op hebben.  Dit event vindt plaats op zaterdag 22 november, van 10.00 tot 12.30 uur, in het ‘full dome 3D-theater’ Infoversum, in Groningen.

Achtergrond

De aardbevingen in Groningen leiden tot veel commotie in het Ommeland en sinds kort ook in de stad Groningen zelf, nu ook daar de aardbevingen schade aanrichten. De politieke en maatschappelijke onrust is groot, en er komen steeds meer vragen. Wat staat ons nog te wachten? En hoe is deze situatie van invloed op de relatie tussen de stad en de regio? Het programma op 22 november wil antwoord geven op deze vragen.

Lezing Rien Herber

Om 10.00 uur start de lezing van hoogleraar geo-energie (en voormalig adjunct-directeur van de NAM), Rien Herber. Hij legt uit hoe een aardbeving ontstaat en wat er precies gebeurt tijdens zo’n aardbeving. Is een volgende aardbeving te voorspellen, of niet? En belangrijker: wat zijn de mogelijke gevolgen voor onze bestaande woningen en monumenten en eventuele nieuwbouw? Na afloop van de lezing is de korte 3D-film ‘From the Sun to the Sun’ te zien, met spectaculaire beelden over het ontstaan van het leven op aarde, aardgas en de toekomst van duurzame energie.

Debat: ‘Bevings: Kans voor stad en regio’

Samenwerking tussen stad en regio was door de eeuwen heen allerminst vanzelfsprekend. Toch is afstemming en bestuurlijke samenwerking nu essentieel. Bijvoorbeeld om sterker te staan tegenover de NAM en Den Haag. In een interactief debat verkennen we de mogelijkheden van samenwerking tussen stad en regio op het gebied van leefbaarheid, ondernemerschap en regionale identiteit. Met een inleiding door Egge Knol (conservator Groninger Museum en expert in de geschiedenis van Groningen) en bijdragen vanuit bedrijfsleven, wetenschap en de samenleving over een sterk toekomstperspectief.

Pé en Rinus en het Eerste Grunneger Baaiermer Mannenkoor

Na de inleiding door Egge Knol is er de première van de videoclip ‘Mien Grunnegerlaand’ op muziek van Ede Staal, met teksten over de aardbevingen, door het Eerste Grunneger Baaiermer Mannenkoor. Dit koor bestaat uit 32 mannen uit het aardbevingsgebied, onder leiding van dirigente Elisa van Duinkerken.

Aan het eind van het debat zullen de noordeliike coryfeeën Pé & Rinus een aardbevingsversie van hun beroemde lied ‘Lopster toren’ zingen, samen met het Baaiermer Mannenkoor, dat ook ‘Mien Grunnegerlaand’ live ten gehore brengt. Een spectaculaire afsluiting, meezingen mag!

Datum:            zaterdag 22 november
Locatie:           Infoversum, Vrydemalaan 2, Groningen
Tijd:                 10.00 – 12.30 uur (inloop/ontvangst met koffie/thee vanaf 09.30 uur)