Economie

Grensoverschrijdende bijeenkomst voor ondernemers EDR

Op donderdag 19 juni vindt in De Molenberg in Delfzijl de achtste grensoverschrijdende ondernemersbijeenkomst van de Eems Dollard Regio (EDR) plaats. Deze bijeenkomst moet het bedrijfsleven in de regio attent maken op nieuwe ontwikkelingen in de maritieme sector.


Leestijd: 2 minuten

Het motto van de dag luidt "De toekomst is blauw – perspectieven voor de maritieme sector". De bijeenkomst is bestemd voor ondernemers uit de provincies Groningen, Drenthe en Friesland, alsmede aan Duitse kant uit Ostfriesland, het Emsland en de Landkreis Cloppenburg. Het wordt georganiseerd door het Nederlands-Duitse Openbaar Lichaam, samen met zijn partners (Kamers van Koophandel, gemeenten en Landkreise).

Tot nu toe hebben zich 50 Nederlandse bedrijven aangemeld, in totaal zullen er meer dan 120 Nederlandse en Duitse bedrijven vertegenwoordigd zijn.

Na de opening om 15 uur door Bert Bouwmeester, voorzitter van de EDR en burgemeester van de gemeente Coevorden, zal Hans Gerritsen, gedeputeerde van de Provincie Groningen, een lezing geven over "De economische kansen voor de Eemsdelta". Aansluitend zal Bernhard Bramlage, Landrat van de Landkreis Leer en bestuurslid van de Wachstumsregion Ems-Achse, een referaat houden met als titel "Het belang van de maritieme sector voor het gebied van de Ems-Achse". De werkgroep "Maritime Wirtschaft" van de Wachstumsregion is ondergebracht bij de Landkreis Leer.

Aan de podiumdiscussie die daar op volgt nemen niet alleen Hans Gerritsen, maar ook Murk de Jong, managing director van Harlingen Seaport en Duitse experts uit de maritieme sector deel. De discussie wordt gepresenteerd door economie-expert Professor Dr. Onno Lint die ook het dagvoorzitterschap van de ondernemersbijeenkomst op zich zal nemen.

Afzonderlijke thema’s worden gericht belicht in vier workshops: Professor Dr. Alex Vastag, hoofd Verkehrslogistik van het Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik in Dortmund en Roelf Goos van De Vries Transport Group in Veendam houden zich bezig met met "Nieuwe perspectieven voor de logistieke sector". "Bijscholing – maritieme competentie in de regio" heet de workshop van Dr. Arno Brandt, Professor Michael Tomaschek en reder Roelf Briese. In de workshop van Professor Reinhard Elsner van de Fachhochschule in Emden samen met Eduard Mulder van Groningen Seaports gaat het over de "Perspectieven voor het midden- en kleinbedrijf op het gebied van energie". De vierde workshop zou wel eens op bijzonder veel belangstelling kunnen rekenen: "Scheepsbouw – samenwerking tussen werven en toeleveranciers" luidt de titel. Guus van der Bles van Conoship International in Groningen en Diplom Ingenieur Frank Roland, directeur van het Center of Maritime Technologies in Hamburg, willen aansporen tot meer samenwerking en hier de basis leggen voor een toekomstig netwerk.